10 съвета за свирене на китара

10 съвета за свирене на китара

Lifestyle

Тъй като музикалните инструменти, в частност китарите, са много търсени, решихме да ви предложим 10 препоръки, които биха били полезни на всеки китарист в свиренето.

1. Научете се да слушате себе си.

Ушите са основният инструмент на музиканта и неговият основен учител. Развийте уменията си за слушане. Научете се да слушате един звук. Неговото начало, развитие и край. Чуйте неговия тембър, продължителност, сила на звука, височина.

2. Правилното разположение на ръцете е ключът към успеха.

Дясната ръка на китариста е в основата на техниката. Следователно на етапа на правилно поставяне на ръцете и извличане на звук трябва да се обърне максимално внимание. В началния етап това е задача номер едно. Често срещана грешка е да пренебрегнете този етап или дори да го пропуснете напълно.

3. Отпуснете тялото си.

В началото човек възприема своята китара като нещо чуждо и непознато. Много е лесно да се забие на този етап. Всяко напрежение в тялото е пречка по пътя ви. Цялото тяло трябва да е отпуснато и най-вече ръцете. Колкото повече свирите, толкова повече ще се научите да приемате китарата като част от вас.

4. Не бързайте.

Всички начинаещи бързат да получат всичко наведнъж. Бързането може да се прояви в различни форми. В неудовлетвореност от темпото на учене, в непрекъснато надпреварване за увеличаване на сложността.

Няма преки пътища към овладяването. Ако искате да свирите на добро ниво, ще трябва да отделите много време за това. Препоръчително е да е да имате персонален учител, който в професионалист в тази област, защото винаги ще забелязва грешките ви, ще ви коригира и ще дава най-полезните съвети. За ентусиастите или хората, които не могат да си позволят уроци по китара, в интернет съществуват много видеоклипове, които ще ви помогнат да се научите. При всички положения, както вече споменахме не бива да бързате. Дайте си достатъчно време и търпение.

5. Изпитайте удоволствието от процеса.

Това е същността на всичко, което правите. Свиренето на музикален инструмент не е работа, а преди всичко удоволствие. Научете се да свирите любимите си парчета, наслаждавайте се и на своя напредък.

6. Свирете бавно, не бързайте.

Настройката на ръцете, правилното звуково производство, ритъм, релаксация, способност за слушане, комбиниране на звуци, фразиране. Цялата тази работа се извършва само с бавно темпо. Колкото по-труден е даден фрагмент, толкова по-бавно трябва да се изработи. Това е универсално правило.

7. Свирете с метроном.

Музиката е строго организирана във времето. Всеки звук има точна позиция на времевата линия. Способността да усещаш тази пулсация и да свириш ритмично е едно от основните умения на музиканта. Това умение се развива само при упражнения с метроном.

8. Научете нотите.

Нотите представляват музика. А табулатурата показва къде да си поставяш пръста и коя струна да „дърпаш“.

9. Пей и Танцувай.

Пейте! Най-съвършеният инструмент, даден ни от самата природа, е човешкият глас. Освен, че ще ви подейства отпускащо, ще ви ентусиазира още толкова да продължавате да тренирате. Всички музикални инструменти са просто опит да се имитират.

10. Не се вманиачавай в китарата.

Китарата не е центърът на вселената. Това е просто инструмент, с който изразяваш себе си, своя вътрешен свят.

Източник: musicshopbg.com