Какви сортове и цветове рози има?

Какви сортове и цветове рози има?

Интересно

Розите са обичани от векове заради красотата и сладкия си аромат. Едно от нещата, което прави розите толкова специални, е голямото разнообразие от налични цветове и видове. От класически червени и жълти до по-необичайни нюанси като синьо и черно, има роза за всеки вкус и градина.

Чаено-хибридни рози

Един от най-популярните и добре познати сортове рози е чаено-хибридната роза. Това са големите рози с дълги дръжки, които често се използват в букети и цветни аранжировки. Предлагат се в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни видове хибридни чаени рози включват „Линкълн“, „Мир“ и „Соня“.

Флорибунда

Друг популярен сорт рози е розата флорибунда. Те са подобни на хибридните чаени рози, но имат по-храстовиден растеж и произвеждат клъстери, а не само едно цвете. Те също се предлагат в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни сортове роза флорибунда включват „Айсберг“, „Малина Crush“ и „Черешово парфе“.

Увивни рози

Увивните рози са друга чудесна възможност за градинари. Тези рози са идеални за увиване около огради и стени и могат да създадат зашеметяващ вид. Предлагат се в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни видове увивни рози включват „Нова зора“, „Блейз“ и „Четвърти юли“.

Грандифлора

Един от най-необичайните и поразителни сортове рози е розата Грандифлора. Тези рози са кръстоска между чаено-хибридните рози и розите флорибунда и имат големите цъфтежи на чаено-хибридната роза, но храстовидния навик на растеж на розата флорибунда. Предлагат се в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни видове рози Грандифлора включват „Първа награда“ и „Кралица Елизабет“.

Храстова роза

Друг необичаен вид роза е храстовата роза. Тези рози са издръжливи, устойчиви на болести и лесни за грижи. Те имат по-естествен навик на растеж от другите видове рози и се предлагат в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни сортове храстовидни рози включват „Knock Out“, „Carefree Wonder“ и „The Fairy“.

Мини рози

И накрая, миниатюрните рози са чудесна възможност за градинари с ограничено пространство. Тези малки, компактни рози са идеални за градинарство в контейнери и се предлагат в широка гама от цветове, включително червено, розово, жълто и бяло. Някои популярни миниатюрни сортове рози включват „Tiny Dancer“, „Little Red Riding Hood“ и „Petite Pink“.

Различни сортове рози могат да се използват за направата на прекрасни букети, каквито може да разгледате на https://jardin.bg/product-category/flowers/roses/. Освен традиционни цветни аранжировки, на пазара ще откриете и кутии и кошници с рози, с чиято помощ да зарадвате близките си. Разгледайте тук: https://jardin.bg/product/кутия-с-рози-№31/