phone security

Как да защитите данните на телефона си, когато е загубен или откраднат

Интересно

Когато пътувате в претъпкано място или в пълен обществен транспорт, винаги има страх да загубите малки неща, включително мобилния си телефон. Изнервящо е, когато телефонът ви е изгубен или откраднат. Всички контакти, чатове, съобщения, снимки са загубени и не знаете какво би направил човек, след като го открадне или намери. Има шансове някой да злоупотреби с данните във вашия телефон.

Първото нещо, което трябва да направите, е да регистрирате жалба в най-близкото полицейско управление и да им предоставите международна идентификация на мобилното устройство или IMEI номер, който ще им помогне да проследят телефона ви.

Ето няколко стъпки, чрез които можете да защитите данни на вашия смартфон, когато е загубен или откраднат:

Приложения: И Google, и Apple предлагат приложения, които да ви помогнат да намерите вашия смартфон. Потребителите на Android могат да изтеглят „Find My Device“ от Google Play Store, докато потребителите на Apple могат да проследяват чрез „Find My“.

Промяна на паролата: Повечето потребители имат приложения като Facebook, Twitter, Instagram и пароли за електронна поща, автоматично запаметени на своите смартфони. Променете паролите веднага след като телефонът ви бъде изгубен или откраднат. Също така тези, които имат своята банкова сметка, свързана с приложения за онлайн разплащания като Google Pay, Paytm, PayU, също трябва незабавно да променят паролите, за да предотвратят злоупотреби.

Пазете телефонната парола защитена: Смартфоните в наши дни предоставят много опции за защита, като заключване с пръстови отпечатъци, Face ID, секретен код за защита, модел на заключване, ID на екрана. Уверете се, че първото нещо, което направите, след като купите смартфон, е да включите някоя от тези функции за защита. Това ще спре човекът, който намери или открадне телефона ви, да злоупотреби с вашите данни.

Заключване на приложения: С напредването на технологията има функция, наречена Lock App, която ви позволява да включите защита на всички приложения на вашия телефон. Достъп до тях можете да получите само с парола, или пръстов отпечатък.

Направете Back-up: Не може да се отрече, че зависимостта ни от телефонa се е увеличила многократно през годините. На нашите телефони са запазени всички контакти, бележки, чатове и снимки. Правете BackUP на всички данни веднъж месечно и да ги изтривате от вашия смартфон. Това ще гарантира, че няма да съжалявате за загубата на запомнящи се моменти, заснети на камерата, важен телефонен номер или други данни когато телефонът ви е загубен.

Двойно шифроване: Функцията Encryption се използва за защита на данните и е очевидно, че криптирането на нещо два пъти просто ще повиши сигурността. Едно от най-известните приложения за съобщения, WhatsApp също използва двойно криптиране в полза на своите потребители.

Вашият коментар