Как да удължите живота на вашите гуми

Как да удължите живота на вашите гуми

Автомобили

Колко дълго време ще издържат автомобилните ви гуми зависи най-вече от тяхната експлоатация, реалното техническо състояние на автомобила ви и вашия собствен стил на шофиране.

Животът на една гума е много относително понятие, но гумите трябва да се сменят на всеки три години в зависимост от това колко километра сте изминали с тях. Какви са признаците, че вашите всесезонни, летни или зимни гуми се нуждаят от смяна? Ако не използвате гумите си правилно или имат видими дефекти по тях, то е време да ги смените. Ако са износени, те няма да ви служат толкова добре, колкото бихте искали. Желателно е да следите както състоянието на гумите си, така и това на вашите джанти, тъй като те имат пряка връзка помежду си. Независимо дали става дума за стоманени или алуминиеви джанти, вие трябва да ги носите в специализиран сервиз, за да ги проверяват за неизправности.

Ако гумите ви показват някой от следните проблеми, те трябва да бъдат сменени:

  • Дълбочината на протектора е намаляла до по-малко от 10 мм.
  • Гумите са скъсани или имат дълбоки прорези, а джантите са изкривени.
  • Протекторът на гумата е толкова тънък, че може да се види през страничната стена вследствие на износване на джантите.
  • Протекторът на гумата е толкова износен, че не е безопасен за използване.
  • Пробивът може да бъде причинен и от предмет в гумата или на пътната настилка.
  • Гумите могат да се повредят и ако превозното средство се движи твърде бързо по лоша пътна настилка.

Експлоатация на автомобилните гуми

При експлоатацията на гумите и джантите най-основното нещо, което зависи от тяхното състояние е безопасността на пътя, разходът на гориво и удобството в автомобила по време на шофиране. Има и други специфики, които трябва да съобразите освен да намерите най-добрите гуми и джанти на пазара на най-ниски цени. Задължително трябва да следите редовно състоянието както на гумите през всеки сезон, така и на всички стоманени и алуминиеви джанти, за да предотвратите износването, повреждането им и наложителната смяна с нови. Като цяло причините за повредите и износването както на гумите, така и особено на алуминиевите джанти са много и може да дебнат отвсякъде. Винаги може да се явят всякакви неприятни изненади докато шофирате, които да доведат до компрометиране на вашите гуми и джанти: внимавайте най-вече за камъни, остри и големи дупки, счупени стъкла. Всички тези опасности не са предвидими и няма как да ги избегнете на 100%. Но има проблеми, които идват от шофирането с прекалено висока скорост, неоптимално налягане на гумите или претоварване на автомобила, които изцяло зависят от собственика на автомобила и са предотвратими.

Доколко е важно качеството на гумите и джантите

Как да предпазите гумите и джантите си от бързо износване и стареене? Дори и да имате най-качествените и скъпи гуми и джанти на най-добрите марки на пазара е възможно те  са бъдат с малък живот, ако не се грижите за тях. Как да удължите живота на вашите гуми и джанти? Следвайте тези няколко съвета:

  • Проверявайте състоянието на гуми и джантите на определен интервал от време, около седмица – бързо и евтино. 
  • След като сте карали с вашите гуми и джанти около 5 години, започнете да ги проверявате щателно 1 път в годината.
  • Следете налягането в гумите поне 1 път в месеца – то е вашата гаранция за безопасност на пътя. 

От всичко гореспоменато като заключение можем да кажем, че оптималната поддръжка и съхранение на вашите всесезонни, летни и зимни гуми и стоманени и алуминиеви джанти, както и нормалната им експлоатация и регулярна проверка могат да удължат живота на вашите гуми и джанти. Не пренебрегвайте тези съвети и важността им за вашата безопасност и по-малко разходи и ще се радвате по-дълго на вашата кола без допълнителни разходи.