Защо се сменя масленият филтър

Защо се сменя масленият филтър

Автомобили

Редовната смяна може значително да увеличи експлоатационния ресурс на двигателя на колата и той да работи безпроблемно дълги години. Каква е ролята на маслото и защо се налага смяна на масления филтър? Експертите от Maxcar ще ни информират повече за това. 

Как работи двигателното масло

Необходимостта може да се съпостави с нуждата от кръв на един жив организъм. Без смазка двигателят на автомобила не може да работи пълноценно. Тази течност изпълнява жизненоважна функция за движещите се отделни компоненти в общия цялостен работен механизъм. Маслото прониква между движещите се компоненти и образува тънък филм в областите на триене, което забавя ефектът на износване и развиване на висока температура.

Преминаването на маслото става по следните начини:

  • изпомпва се от резервоара на картера;
  • придвижва се през целия двигател;
  • преминава през филтриращия елемент;
  • пречистената течност отново преминава през всички компоненти.

Защо е необходима смяна на масления филтър

Въпреки че износването на отделните триещи се един в друг метални компоненти е силно намалено, то все пак присъства и съответно се отделят различни метални стружки и други замърсявания, които се наслояват. За да се избегне тяхното прекалено натрупване, масленият филтър е предназначен да ги задържа и да пречиства течността. Ако той липсва, в определен момент маслото намалява смазочните си способности и неговите характеристики спадат. Това ще доведе до преждевременна повреда. Ето защо е важна и периодичната смяна на този консуматив.

Смазочната течност почиства двигателя, пренасяйки замърсяванията към филтърния елемент, където се задържат. Същевременно охлажда мотора и се грижи да не прегряват компонентите му. Предотвратява “сухото” стържене между частите и значително намалява тяхното преждевременно износване.

Колко често се сменя масления филтър

Поради уникалността на всяко превозно средство и дали двигателят е бензинов или дизелов, смяната се извършва според препоръките на производителя. От онлайн магазин Макскар смятат, че е важно всеки да сменя стария маслен филтър с нов заедно със смазочната течност. Времето за подмяна, според специалистите, зависи от различни фактори: околна температура, развиваната скорост и дали пътуването е по асфалт, чакъл, какъв е стилът на каране и т.н. Честотата на подмяна е препоръчителна на всеки 15-20 хил. км пробег. При по-интензивни шофирания, този срок е по-кратък – 10-15 хил. км.

Препоръчва се пазаруването на продукти от доказаните марки и компании с богат продуктов каталог.