Кога и как трябва да се сменя моторното масло?

Кога и как трябва да се сменя моторното масло?

Автомобили

Смяната на маслото във вашия автомобил обикновено е бърза и безпроблемна процедура, когато се извършва в доверен автомобилен сервиз. Смазочното масло във вашия автомобил е нещо, което е жизненоважно за неговото добро състояние. Доброто, чисто масло подобрява работата на вашия автомобил и удължава живота на двигателя.

Много шофьори разчитат единствено на пробега като мярка за това кога маслото им трябва да бъде сменено, но други фактори също влизат в действие, като качеството на маслото, възрастта на колата и начина ѝ на управление.

 Свежото, чисто масло оптимизира работата на вашия автомобил, като смазва частите и поддържа двигателя чист и здрав.

С течение на времето обаче течността се разваля и трудно изпълнява задълженията си. След като това започне, колата ви вероятно ще покаже поне един от предупредителните знаци по-долу.

1. Проверете лампата за смяна на двигателя или маслото

Най-очевидният сигнал, че има проблем с вашето масло, ще дойде от самата кола. Лампата за смяна на маслото във вашия автомобил ще светне, когато няма достатъчно в системата, така че проверете пръчката, за да видите какво се случва. В по-лоши случаи лампата за проверка на двигателя ще светне. Това е вашата кола, която ви предупреждава, че нещата са се влошили толкова много, че двигателят е изложен на риск от повреда поради проблемни части или липса на смазка. Ако има някой от тези сигнали, изберете моторно масло от shopauto.bg и предпазете двигателя си.

2. Шум и тропане на двигателя

Маслото осигурява защитен слой между частите на двигателя, като избягва четкането на метал в метал и поддържа двигателя тих. Ако вашето масло не върши работата си правилно, шумът от двигателя ще се увеличи. В тежки случаи може дори да чуете тропане или ръмжене, което означава, че вашият двигател се поврежда малко по малко поради липса на смазване.

3. Тъмно, мръсно масло

Чистото масло е с кехлибарен цвят и леко полупрозрачно. Докато се използва, той се пълни с частици, събрани от двигателя, и става по-тъмен. Няма да е очевидно, когато това започне да се случва, така че трябва да сте наблюдателни и да проверявате маслото на двигателя поне веднъж месечно. За да направите това, извадете измервателната пръчка и я избършете, преди да я върнете в резервоара за масло. Сега го извадете втори път. Ако не виждате пръчката през маслото, време е за смяната му.

4. Миризма на масло в колата

Ако усетите миризма на масло вътре в колата, това често може да означава теч на масло. Ако също усетите миризма на газ или изгорели газове, автомобилът може да прегрява. Така или иначе ще трябва да планирате поддръжка незабавно.

5. Изпускателен дим

От изпускателната тръба на колата ви винаги ще излизат прозрачни пари, но ако това се промени на дим, време е за проверка на двигателя. Може да имате дефектни части на двигателя или теч на масло.

6. Прекомерен пробег

Ако сте изминали много мили през последния месец, помислете дали не се нуждаете от смяна на маслото по-рано от нормалния ви график. Всяка кола е различна, но маслото на повечето трябва да се сменя на всеки 3000 мили или три месеца. Новите превозни средства обикновено изискват смяна на маслото на всеки 6000 мили или шест месеца. Проверете ръководството на вашия собственик за конкретни насоки.

Наличието на правилното ниво и качество на маслото ще предотврати прекомерното износване на вашия двигател, което в крайна сметка ще доведе до по-малко ремонти по пътя.