Съвети от Baby.bg при избор на столче за кола

Съвети от Baby.bg при избор на столче за кола

Интересно

Всеки родител се стреми да осигури най-голяма безопасност за своето дете във всяка ситуация. Возенето на децата в моторни превозни средства в детски столчета за кола е регламентирано в Закона за движение по пътищата, тъй като е доказано, че при евентуален пътен инцидент, използването му намалява риска детето да пострада.

Какви групи има?

И при избора на детското столче е добре, първо, да проучите пазарните тенденции и предлаганите видове. Специалистите от онлайн магазин baby.bg дават отговор на въпросите, които възникват при това търсене, както и съвети за родителите. Столчетата за кола се делят на бебешки и детски, а основните видове се определят от възрастта, килограмите и височината на детето:

  • Група нула – към нея се отнасят бебешките столчета. Подходяща е за деца, които не надвишават 13 килограма и възраст от 0 до 18 месеца;
  • Група 1 – подходяща за използване на деца от 9 месечна възраст до четири години и килограми между 9 и 18;
  • Група 2 – предназначена за деца от 4 до 7-годишна възраст, между 15-25 килограма;
  • Група 3 – възраст между 6-12 години, килограми – 22-36.

За какво да внимаваме при избора на столче за кола?

Преди окончателното решение е важно да се проучат всички модели и марки на пазара. Добре е да се разгледа наличния каталог в магазина, но и да се отчетат фактори като:

  • Стабилност – при покупка на детски съоръжения всички родители се ръководят от този фактор. Столчетата за кола трябва да гарантират сигурността и спокойствието, както на детето, така и на родителите;
  • Качество – за предпочитане са марки, които спазват високи стандарти при изработка на продуктите си. Това се доказва със сертификат, така че родителите могат да поискат да го видят преди покупка;
  • Компактност – тъй като използването на столчето за кола има възрастово изискване, добре е да избирате такива, които са лесни за пренасяне. След четвъртата година на детето, то може да бъде заменено с повдигащи детски седалки за кола, които са известни и като бустери. Те също осигуряват безопасност на детето, тъй като го повдигат до нужната височина, което спестява преминаването на триточковия колан през врата. Вместо това той преминава през рамото му.

Някои родители купуват и така наречените подложки, които предпазват столчето за автомобил от зацапване. Това е много по-евтин вариант, отколкото честа смяна на столчето. 

Безопасността на най-малките на пътя е изцяло наша отговорност, затова е важно да не се пропуска нито един детайл.