Ратанови мебели

Ратанови мебели за градината и балкона

Дом и Градина

Създайте уникално пространство в градината или балкона с нашите ратанови мебели. Вече няма нужда да правите компромиси с качеството или естетиката за сметка на цената. Ние – от Екзотик Маркет можем да Ви предложим най-доброто на българския пазар.

Уникална визия, лека конструкция и здравина. Това са част от характеристиките, които правят обзавеждането от този материал подходящо за всякакви открити пространства. Ако се колебаете дали да му се доверите, тази статия е точно за Вас! В нея ще Ви запознаем с особеностите и предимствата на естествения ратан.

Какви са предимствата на ратановите мебели?

Ратановите мебели са изключително популярен избор за градини и балкони, предлагайки уникална комбинация от издръжливост, естетика и удобство.

Устойчивост на деформация

Естественият ратан има уникалните структурни свойства. Това е вид палмово растение, което има дълго и гъвкаво стебло, което е покрито с твърда външна кора. Именно, тя се отличава със своята устойчивост, която предпазва меката вътрешна част от износване и разкъсване. Тази характеристика му помага в естестевната среда да издържа на значително натоварване, без да се счупи или деформира.

Издръжливост

Заради условията на естествената му среда, ратанът има способността да издържа на разнообразни климатични условия – силно слънце, проливни дъждове, влага и други.

Въпреки че естественият ратан не е напълно водоустойчив, той е относително устойчив на влажност благодарение на своята гъста и пореста структура. Тази структура му позволява да абсорбира и отделя влага без значителни увреждания. Той е и достатъчно гъвкав, за да издържа на естествените термични разширения и свивания, които се случват при промяна на температурите. Тази адаптивност помага на материала да издържи без да се счупи или деформира, което е типично за по-крехките материали.

Често, за да се увеличи устойчивостта на ратана на открито, ратановите мебели се обработват с лакове или смоли, които ги правят по-устойчиви на влага и UV лъчи. Тези специални покрития му помагат да устоява на влага и ултравиолетови лъчи. Това осигурявя дълготрайност и запазване на цветовете, както и по-голяма защита срещу атмосферни влияния.

Лесна поддръжка

Ратановите изделия могат да се почистват бързо и с лекота, само с помощта на мек сапун и вода. Това ги прави изключително подходящи за употреба в двора и балкона.

Зимното съхранение също не представлява проблем. Повечето модели са достатъчно леки, за да бъдат преместени, което Ви позволява да ги съхраните някъде на закрито при по-екстремни условия.

Естетическа привлекателност

Предлагат се в широк спектър от дизайни, от класически до ултрамодерни. Това позволява интегрирането им във всяка декоративна схема. Благодарение на наличието на разнообразни текстури и цветове, имате възможност да създадете своята мечтана градина. В нашия онлайн магазин можете да откриете ратановите мебели в различни стилове – от винтидж до модерни за по-съвременна атмосфера.

Практичност

Универсалността им ги прави подходящи за широк кръг от приложения, от домашни градини до бизнес заведения на открито. Съчетавайки функционалност с естетика, с тях можете да внесете много уют и практичност във всяко пространство.

По тази причина, много дизайнери ги препоръчват на всеки, който желае да създаде привлекателно и удобно външно пространство, което ще устои на времето и ще се използва години наред.

Как да изберете ратанови мебели за градината?

На пазара ще откриете разнообразие от модели и стилове, специално предназначени за балкони или тераси. Традиционните комплекти включват удобни столове и просторни маси, които са перфектни за обеди на открито или за по-специални събирания с близки.

За по-голямо удобство, има и множество модели дивани и шезлонги. Те добавят лукс и комфорт към всяка градинска среда. Прекрасни са за релаксация на открито, позволявайки да се наслаждавате на слънчевите лъчи или на прохладните летни вечери с книга в ръка.

Съветваме Ви да започнете от самото начало като обърнете внимание на размерите на пространството. За по-малки площи като балкони или малки тераси, Ви препоръчваме да заложите на компактни столове. С тях можете да максимизирате използваемото място, без да го претрупват.

В по-големи градински зони, имате възможност да дадете крила на въображението си. От Вас зависи дали ще обособите различни зони. Например може да се помисли за включване на диван към комплекта маси и столове или да създадете отделна зона за отдих.

Каквото и да изберете с естествения ратан можете да създадете усещането за наистина красива и практична външна среда.

Въпреки че няма голям избор като при масивната дървесина, и ратанът може да Ви предложи различни цветови нюанси. Изберете този, които отговаря най-добре на Вашите предпочитания и визията за градинско обзавеждане.

Това Ви позволява да създадете уникална и приветлива атмосфера, отразяваща Вашия личен стил и вкус. Ако направите правилния избор, ратановите мебели лесно магат да се превърнат в централен елемент на всяка градина или балкон.

Как да поддържате ратановите мебели?

Поддръжката е съществена за запазването на добрия им външен вид и цялост през годините. Въпреки многобройните си качества, редовната грижа може значително да удължи живота на обзавеждането и да го запази като ново за дълго време.

Поне веднъж в месеца проверявайте състоянието на обзавеждането в градината или балкона. Потърсете следи от износване, увреждане или зацапване. Ако откриете мръсотия или петна, е добре да се погрижите за тях и да ги почистите своевременно,.

За начало, основното почистване трябва да се извършва регулярно, за да се предотврати натрупването на прах и мръсотия, които могат да увредят повърхността. Използването на мека четка или прахосмукачка със специална наставка е идеално за тази цел. Важно е да се обръща внимание на шевовете и вдлъбнатините, където мръсотията често се натрупва.

Ако има петна или по-упорити наслоявания, може да използвате разтвор от топла вода и течен сапун. Нанесете внимателно с мека кърпа, като избягвате прекомерното намокряне на ратана. Изплакнете добре с хладка вода.

На пазара можете да откриете и специализирани продукти за поддръжка на естествен ратан. Те са предназначени да защитават влакната и да поддържат еластичността им.

За да защитите мебелите през зимните месеци е препоръчително да ги съхранявате на закрито. Може да използвате и качествени покривала, които предпазват от дъжд, сняг и пряка слънчева светлина. За да предотвратят навлизането на влага, трябва да са прилепват плътно по повърхността.

А Вие направихте ли своя избор?

В нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от ратановите мебели на най-добрите международни производители в брашна. Заложили сме както на разнообразието от комплекти маси и столове, така и на дивани и шезлонги с различни размери и дизайни.

Свържете се с нашите консултанти, ако се нуждаете от помощ с избора или професионален съвет.