Актуални трендове при съвременните фототапети

Актуални трендове при съвременните фототапети

Дом и Градина

Фототапетите от последно поколение са много различни от своите предшественици, включително от продуктите, предлагани преди няколко години. Нови технологии, дигитален печат, екологични материали, разнообразие от текстури – всичко това допринася за високото качество на този декоративен материал. Ако доскоро имаше само един вид фототапети – хартиени, то съвременният пазар представя огромно разнообразие.

Какво представляват фототапетите днес?

Съвременният фототапет е напълно трансформиран, но е запазил основното си свойство – да създава приятна обстановка, представяйки една красива картина върху голяма площ от стената. Като вид на материала, днес вече имаме не само хартиени, но също винилови, флиз и текстилни фототапети.

В зависимост от рисунъка и изображението, можем да отличим следните варианти:

  • Фон – с геометрични шарки или имитация на небе, пясък, скала, камъни и др.;
  • Панорама – големи изображения на градски и природни пейзажи;
  • Предмет – изображение на един централен обект – животно, цвете, постройка и т.н.;
  • 3D – заснети по начин, който придава триизмерност и усещане за релеф на изображението;
  • Абстракция – често принадлежат към 3Д фототапетите;
  • Детски – предимно илюстрация на детска тематика, включваща герои и сюжети от приказки или анимационни филми.

С фототапет не просто ще освежите и промените интериора, но преди всичко ще създадете специфична атмосфера. За да се получи желания ефект, е важно да изберете правилно вида, размера и изображението на фототапета, така че той да се впише хармонично в стила на съответното помещение. Пълната гама фототапети вече можете да намерите и онлайн в специализирани сайтове като магазин Дегрец.

Какъв мотив да изберете?

Фототапетите в голяма степен изразяват вътрешното ни усещане за естетика. Обикновено ги избираме на база това, какво смятаме за красиво и каква гледка искаме да виждаме ежедневно. Трябва да споменем обаче, че това не винаги е правилният подход. Стаята, в която ще поставите фототапета, може да не е подходяща за конкретното изображение или размер на картината.

Преди да изберете модела е добре да прецените правилно каква големина, цвят стил ще подхожда на обзавеждането в стаята. Картината и цветовете, които я изграждат следва да бъдат в синхрон с атмосферата в помещението. Пейзажи с море или гора подхождат на спални, докато абстрактните изображения се вписват по-добре в големите всекидневни, обзаведени в модерен стил.

Ако държите да създадете впечатляващ интериор, заложете на 3D тапетите. Повечето от тях изглеждат като живи, създават усещане за движение, когато бъдат гледани под различен ъгъл. В случай че е важно конкретната зона да излъчва спокойствие, изберете пейзаж с красива природа – море, езеро, река, водопад. Нека в картината има много зеленина.

Размер и форма – защо са важни?

Размерът и формата на тапета ще определят не само как той ще се впише в интериора, но и дали самият интериорен стил ще спечели от присъствието на конкретната декорация. Например, в малка стая е неудачно да залепите голям фототапет. Той ще обсеби цялото пространство и ще отклони вниманието от останалата част на обзавеждането. Малките фототапети са подходящи за стаи с малка квадратура, както и за мини-апартаменти тип студия. С помощта на тапетите е възможно жилището да се раздели на отделни зони. Фото тапетите малък формат се предлагат и под формата на приятна оптическа заблуда – наличие на врата, която извежда към красива веранда или прозорец, през който се вижда океана.Вертикалните модели увеличават, а хоризонталните стесняв