При монтаж на климатик: Ето ги важните изисквания, които трябва да бъдат спазени

Дом и Градина

Климатичният уред се инсталира така, че да се грижи за вашето удобство в продължение на години, което означава, че не бива да се правят компромиси при поставянето му

Повечето от нас нямат необходимата информираност и подготовка, когато говорим за избор на място, изисквания и други допълнителни детайли при монтаж на климатик. За предпочитане е да сме наясно с част от съображенията, когато инвестираме в подобен уред с цел отопление през зимата и охлаждане през топлите месеци.

Компромисите не са желателни, тъй като искаме да си осигурим комфорт поне за няколко години напред, не да улесним на всяка цена работниците, ангажирани с поставянето му. Ако допуснем да не бъдат спазени някои условия, минималното, което може да си причиним, са грозни гледки на стърчащи маркучи и тръби.

Преди същинския монтаж е основното: какъв климатик ще изберем, в зависимост от потребностите на съответното помещение. Тук се намесват не само подробните изчисления, но и наличния бюджет, с който разполагаме. Марките, които са предпочитани на пазара, са известни на мнозина, но параметрите са нещо съществено – върху тях трябва да се фокусираме при консултацията със специалистите.

Нивата на шум, екстрите, енергийната ефективност и дизайна са следващите фактори, на които ще обърнем внимание съвсем основателно.   

Вторият етап е самият монтаж на климатик, който има своите правила и важни насоки за следване.  

Вътрешното тяло на климатика трябва да се намира в зона, в която не се очаква да има редовно присъствие на членове на семейството. Някои модели са снабдени с датчици, които насочват въздушния поток към места без движение.

Около тялото не бива да има прегради, които биха могли да ограничат разпространението на топлата въздушна струя от климатика.

Следва да се предвиди и отвеждане на конденза от ваничката във вътрешното тяло.

Външната част от уреда е добре да бъде максимално близо до вътрешната, като същевременно мястото е удобно за монтажа. Профилактиката и евентуалните ремонти не трябва да се изключват като възможност, което означава, че трябва да има лесен достъп до тялото.

Полезни съвети, когато избирате кой и как да монтира системата за отопление:

  1. Не допускайте в дома си неквалифицирани служители, които очаквате да ви спестят разходи по някакъв начин.
  2. Избирайте фирма, специализирана в сферата на отоплителните системи – потърсете услугите на Германов Пайп.
  3. Помислете за измазването след приключване на процедурата, защото то ще бъде ваш ангажимент. Смята се, че отвътре е хубаво отворите да се запълнят с гипс, а отвън да се уплътни с качествен изолатор на влага, като болкит например. Той е пластичен и не се втърдява, нито се рони впоследствие.