Видове молци и как да предпазим дома си?

Видове молци и как да предпазим дома си?

Дом и Градина

Всеки поне веднъж в живота си е виждал молец. Той представлява нощно насекомо, хранещо се със семена, плодове, растения и други. Защо и откъде се появяват в дома, как да се предпазите от тях и какви ефикасни препарати против молци да използвате за ефективното им отстраняване? Как да осигурите добра защита срещу повторната им поява?

Каква е причината за появата на молците?

Те предимно влизат през отворения прозорец, но често биват внесени неусетно под формата на червей по дрехите, багажа или пазарската торба. Тези пеперуди обичат подслона и храната дори и ако тя е кучешка. Често се откриват по замърсеното спално бельо. При разпространението им женските снасят яйцата си на топло място, а след 2 седмици се появяват ларвите, поглъщащи храна и натрупващи енергия. След време тези паразити какавидират и след около 2 месеца се появява възрастната пеперуда.

Много често се внасят с новите покупки на дрехи, килими или хранителни продукти, в които молците вече живеят.

Какви щети могат да нанесат в къщата

Именно молците често са разрушителни за съхраняваните дрехи в гардероба. Най-често срещаните са жълтеникави и достигат размер от 1,6 см. Този вид не се храни и не е вреден, но снася яйца, от които се появяват ларви, приличащи на червеи. Те са много лакоми и унищожават палтата, шапките, блузите в гардероба. Тези насекоми живеят във вълнената материя и същевременно се хранят с нея.

Другият вид молци се размножават върху мебелите и живеят в процепите на дървените изделия. Ларвите изяждат тапицерията и самото дърво. Те са малки и достигат дължина до около 1 см. Има и такива, които изяждат килимите, а дори и кожените изделия, като ботуши, чанти и връхни дрехи.

Кои препарати са ефективни в борбата с тях?

Според онлайн магазин Otrovi.com съществуват ефикасни препарати, с които ще можете трайно да се отървете от молците:

  • аерозоли за унищожаване на вредителите – необходимо е простото напръскване на мястото на тяхното откриване и след 3-4 часа проветрение на помещението. След това се препоръчва изхвърлянето на всички засегнати вещи и старателно почистване на помещението;
  • за осигуряване на свежест във въздуха и за защита от появата на молци в дома е препоръчителна употребата на специален ароматизатор. Той ще поддържа отличната атмосфера в помещението и ще ви даде спокойствието, че повторна поява на неприятните паразити няма да има;
  • специалните капани са друг ефикасен метод за борба с тези малки вредители, в които има незасъхващо лепило и атрактант, привличащ насекомото. Така то се залепва и умира. Подобен капан може да е добър индикатор за наличието на нежеланите гости. 

На който и вид да се спрете, е добре да предприемете стъпка бързо, тъй като могат да нанесат сериозни щети върху имуществото ви.