От коя седмица се пият витамини за бременни

От коя седмица се пият витамини за бременни

Здравословно

Бременността е прекрасен период за една жена, но е съпътствана с дадени неразположения и недостиг на витамини и минерали, които плодът черпи от нея, за да се развива. За да бъде избегнат техният дефицит, а износването да протече нормално и бебето и майката да бъдат здрави, се създава необходимост от прием на витамини за бременни.

Специалистите от онлайн магазин Now Foods споделят своето мнение по темата и напомнят на всички бъдещи майки значението от приема на добавки, времето, в което е подходящо да се започне, както и какви са подходящи.

Защо е необходим приемът на добавки за бременни

Витамини за бременни

С развитието на плода организмът на жената се нуждае от повече витамини и минерали, които да балансират тези, присвоени за развитието му. Те трудно биха могли да се наваксат единствено по естествен начин чрез храната и това създава необходимост от приемане на хранителни добавки.

Приемът на продукти за бременни е изключително важен през първия триместър от бременността, защото тогава зародишът развива органите си. Фолиевата киселина, или витамин B9, е в основата на правилното развитие на бебето, минимализиране на шанса за поява на малформации и вродени болести. 

Фолиевата киселина се съдържа в храни като:

  • Зеленолистни зеленчуци – спанак, рукола, кейл, лапад са добро попълнение към менюто на бременните;
  • Ядки – слънчогледовите ядки носят високо съдържание на фолиевата киселина;
  • Бобови храни – бобът е доказано най-добрият източник на B9 и калий;
  • Броколи и карфиол – около 100 грама от тези храни съдържат ⅕ от необходимото количество от B9 за деня;
  • Авокадо – освен фолиева киселина, авокадото набавя и голямо количество витамин C.

Въпреки честата консумация на горепосочените хранителни вещества, необходимото количество за развитието на ембриона е по-голямо и именно поради тази причина се налага допълнителното им набавяне.

Какви видове са най-подходящи

Добавките за бременни са създадени да удовлетворят нуждите на женския организъм през тези деликатни месеци. Често през втория и третия триместър желязото, Д и B12 са в занижено количество и допълнителният им прием може да възвърне здравословното им количество. Магнезият се приема задължително към края на бременността, за да регулира и възпрепятства появата на подготвителни или родилни контракции.

Те могат да бъдат както единични, включващи конкретния елемент, така и комбинирани, съдържащи няколко елемента в една опаковка. Най-често можете да намерите отделни опаковки от: витамин D, омега-3 мастни киселини под формата на капсули, желязо, магнезий. 

Комбинираните най-често включват фолиева киселина + B12. Има и такива, които включват повечето необходими елементи: Фолиева киселина, групите A, B, D и Е. 

Онлайн магазин Now Foods съветва всички бъдещи майки, които вече са научили, че са бременни, да започнат колкото е възможно по-рано приема на хранителни добавки с ценно съдържание, което да осигури добро здравословно състояние както на тях, така и на бебето им.