Как да монтираме мивка за кухня?

Как да монтираме мивка за кухня?

Дом и Градина

При смяна на кухненски комплект или гранитна мивка неизбежен е въпросът как да се направи вграждането в плота. Тази работа може да се извърши не само от майстор. Не е много трудоемко, но изисква прецизност при работата. Важно е да се разбере как правилно да се инсталира гранитната или друг вид хубава мивка, за да се предотвратят възможни грешки и да се избегнат течове на вода. 

Видове продукти и методи на монтаж

Мивките за кухня могат да бъдат полимермраморни, гранитни, със стоящи батерии и смесители, със сифони, керамични, каменни, дълбоки и други. Има няколко варианта за монтиране в плот. Изборът на метод на монтаж зависи от конструктивните характеристики на продукти.

Най-често срещаните видове поставяне на гранитни и други видове мивки са:

  1. Монтаж отгоре

Те са бюджетни и са лесни за инсталация. Поставят върху самостоятелен шкаф и така се превръща в продължение на кухненския плот. Като недостатък може да се отбележи образуването на малка празнина и затова при инсталирането трябва да сте внимателни, за да избегнете това.

  1. Поставяне на гранитния модел или този от алпака в специално направен отвор в плота. Това вид слагане е практично и много издръжливо.

Като недостатък може да се посочи малко по-високата цена. Поставянето става в специален отвор и се осигурява чрез закрепване със скоби към вътрешната страна на модула.

  1. Фиксиране под плота

Този тип поставяне е като при предния вариант – в дупка, която е изрязана предварително, но гранитните или друг вид мивки се фиксират под повърхността като образуват едно цяло с него. Характеризират се с висока издръжливост поради надеждно уплътняване на фугите, както и естетичен вид и шумоизолация.

Качествените кухненските модели се отличават с устойчивост на външни влияния и резки промени в температурата. 

Професионални съвети за инсталиране 

гранитни мивки

Опитните монтажници споделят следните тайни на работа:

  • когато сами правите инсталирането и поставянето на вграден модел, трябва няколко пъти да проверите размерите на отвора. Той не трябва да е твърде голям, за да осигури необходимата здравина; 
  • когато монтирате продукт от неръждаема стомана, винтовете не трябва да се затягат прекалено много. Това може да причини щети; 
  • когато използвате отвертка, е важно да внимавате да не се получи огъване на продукта. Ако нямате много опит с този инструмент, трябва да изберете кръстатия вариант. 

Най-важният етап при поставянето на гранитна мивка е прецизното маркиране, а най-трудоемката и трудна стъпка е направата на дупка. Всяка грешка, независимо дали е неточност на начертаната линия или неправилно движение с прободния трион, може да съсипе плота. Важно е да следвате съветите на опитните експерти на онлайн магазин Ramois.com, да не бързате и да правите всичко разумно.