Депресия и нейното натурално овладяване

Депресия и нейното натурално овладяване

Здравословно

Забързаното ежедневие ни поставя в множество ситуации на стрес и изчерпване резервите на организма за справяне с него. Наслагване и на фактори като нерационално хранене, съчетани с вредни навици, сезонност, лесно биха довели до различни депресивни състояния и свързаните с тях неблагоприятни усещания.

Широко застъпено е тяхното овладяване с класически медикаменти като различни групи антидепресанти, транквилизатори и др успокоителни, като често се пропуска елемента на леки или средни по тежест депресии с възможност за натурално повлияване. Пътищата за внос на такива натурални лечители могат да бъдат, както с завишаване присъствието им в консумираната храна, така и като суплементация към нея.

Един такъв помощник за премахване лошото настроение е аминокиселината sAME или s-аденозилметионин. Не се намира в храната. Той е получен и се продуцира от тялото като АТФ взаимодейства с аминокиселината метионин. Представлява натурална съставка, намираща се в почти всяка тъкан или течност в организма, в най-голямо количество в черния дроб, мозъка и адреналните жлези.

sAME участва в много важни процеси.

Играе ключова роля, подсилвайки имунитета, стабилизира клетъчните мембрани, продуцира невротрансмитери като серотонин, мелатонин и допамин, и участва в техния метаболизъм. Витамините пиридоксин, Б12 и фолиева киселина подсилват ефекта му, като евентуален техен дефицит може да доведе до намаляне на неговото количество.

Подсилвайки невротрансмисията sAME повлиява благоприятно депресивните състояния при леки до умерени депресии. За разлика от класическите антидепресанти, за които е нужен период от близо 6-8 седмици за изразяване на ефекта им, при sAME този период е по-къс.

Подсилвайки мелатонина sAME балансира цикъла сън-бодърстване и повлиява състояния като инсомния. Играе роля и на силен антиоксидант, използва се и при ставна патология, чернодробни заболявания. Подобрява настроението, повишавайки нивата на серотонина и допамина в мозъка, засилва паметта; sAME е активен и при невралгии от различно естество.

В американския журнал по психиатрия е било публикуване проучване, при което изследвали 73 възрастни с прояви на депресия, която не се повлиявала от класическите антидепресанти. Всички продължили да приемат предписаните антидепресанти, но 39 от тях, избрани случайно, получавали заедно с това и sAME за 6 седмици. Останалите 34 получавали плацебо към антидепресанта.

След 6 седмици лечение, 36% от пациентите взимали sAME и антидепресант показали подобрение, в сравнение със само 18% от плацебо плюс антидепресант групата. 26% от sAME групата показали пълно отшумяване на симптомите, докато при плацебо групата – само 12%. Всичко това дава надежда за такива пациенти, неповлияни от традиционното лечение с медикаменти. При комбинираната терапия се получава амплификация на невротрансмисията.

sAME се смята, че повлиява експресията на гени отговорни за депресията и оказва влияние върху функцията на различни рецептори и структури, транспортиращи невротрансмитерите в мозъка. Молекулата може директно да участва в образуването на невротрансмитери. Докато повечето лекарства повлияват само невромедиаторите, sAME първо участва в синтеза и повишава канцентрацията им и след това ги повлиява. Действието му е не по-малко по сила от групата на трицикличните антидепресанти.

Друга аминокиселина с ,,магически” лековити функции по отношение тревожността е триптофан.

Той е есенциална, незаменима аминокиселина – не може да бъде синтезиран от организма и трябва да се приема с храната. От него посредством триптофан хидроксилазите се синтезира невротрансмитера серотонин (т.нар. хормон на щастието и доброто настроение), който отговаря също за денонощните биоритми, телесното тегло, паметта, ученето, остаряването и др.

Серотонинът може от своя страна да се превърне в мелатонин (неврохормон), посредством N-ацетилтрансфераза и 5-хидроксииндол-О-метилтрансфераза. Друг елемент произлизащ от есенциалния триптофан – витамин Б3 (ниацин).

Дисфункции в усвояването на фруктозата и лактозна интолерантност предизвикват неправилна абсорбция на триптофан в тъкните черва и по-ниски негови нива в кръвта, и депресия.

Натурални силни източници на триптофан са шоколада, овесени ядки, млека, сирене, червени меса, яйца, риба, сусам, слънчоглед, спирулина, банани, картофи, макарони, хляб, ориз, сладолед. Не случайно след консумирането им се създава усешане за физическа отпадналост.

Триптофан се изполва за лечение на проблеми със съня, както и за повишаване нивата на серотонин в мозъка като цяло. Използва се, както самостоятелно, така и в комбинация с антидепресанти за овладяване депресивна симптоматика. Метаболита на триптофана – 5-HTP (5-хидрокситриптофан) се използва също за лечение на епилепсия и депресия – той преминава кръвно-мозъчната бариера и се освобождава в серотонин, но серотонинът има кратък полуживот, тъй като бива метаболизиран от МАО (моноаминоксидаза).

От край време триптофана се изплозва като приспивно средство, увеличавайки количеството на съдържащите го храни, например чаша мляко преди сън; също и за подобряване на настроението, премахване депресията и тревожността.

Триптофановата суплементация се използва за повишаване концентрацията, контрол на телесното тегло, при повишен апетит за въглехидрати, инсомния. Други подходящи добавки за повлияване на пониженото настроение или депресивни състояния са Жълт Кантарион, 5-HTP, sAME, и класическите фармацевтични препарати.

Направено проучване показва как триптофан приеман сутрин повишава серотониновите нива, докато този приеман вечер повишава само тези на мелатонина.

Витамин Б-6 повишава концентрацията на 5-HTP в мозъка. Алкохолът, като подтискащ ЦНС фактор би повишил сънливостта при прием с триптофан.

Триптофан помага за релаксацията, отдиха и почивка на организма. Чудесно решение е за овладяване на импулсивността, неспособност за концентрация и наддаване на тегло.

Някои храни и режими повлияват усвояването и функциите му. Така например тютюн, алкохол, завишена консумация на захар, прекомерен прием на протеини, състояния като хипогликемия и диабет, затрудняват и понижават превръщането на тази есенциална аминокиселина в серотонин.

Триптофан е чудесно решение и за намаляне болкови оплаквания, главоболие, предменструален синдром, сенилна деменция, регулира сексуалността, апетита, кръвосъсирването, агресивността, телесната температура и др.

Материалът е предоставен от shop.4fitness.bg