4 здравословни проблема, за които е виновен климатикът

4 здравословни проблема, за които е виновен климатикът

Здравословно

С настъпването на жегите късметлии стават собствениците на климатици, на които завиждат всички, освен може би тези, които ги духат през цялото време. Много хора ги дразнят, но всъщност климатиците наистина могат да бъдат опасни за здравето. Какво може да доведе до тяхното използване и как да предотвратим негативните последици.

Настинка

Първият и най-очевиден е хипотермията. След гореща улица искате да се охладите възможно най-скоро и някои хора включват най-ниската температура.

От потока студен въздух, както сте прегрели навън, можете да настинете. Това може да се избегне, ако климатикът е правилно позициониран, така че въздушните потоци да не са насочени директно към човека.

По правило хипотермията под климатика се превръща в настинки, хрема. Не звучи много страшно, но е неприятно да се разболееш посред лято. Освен това дори обикновена настинка може в крайна сметка да се превърне в пневмония.

Затова е важно да зададете правилната температура. Лекарят казва, че не трябва да има голяма разлика между температурата в стаята и навън. Има препоръка тази разлика да не е повече от десет градуса, а за децата – пет.

Инфекции

Неправилното използване на климатиците може да доведе до инфекции.

По принцип това е възможно, ако не се използва правилно – върху филтъра могат да се настанят различни микроби, бактерии, спори на плесени, особено ако не е бил включван дълго време. Когато климатикът е включен, те могат да бъдат пренесени от въздушни течения и да допринесат за развитието на болестта.

Но ако работите правилно с климатика, сменяте филтрите навреме и го почиствате на редовни интервали, тогава инфекциите няма да се разпространяват.

Налягане

За хората с хронични заболявания обаче това може да се превърне в сериозни проблеми.

Здравни проблеми могат да се появят при възрастни хора, както и при тези, които имат хронични заболявания, особено сърдечно-съдови, централна нервна система и метеочувствителност. Те могат да имат високо кръвно налягане, дискомфорт в ставите, главоболие и дори безсъние или сънливост.

Болки в гърба

Климатикът може да предизвика не само настинка, но и възпаление на мускулите, така нареченият миозит. Може би много от вас познават тази болка във врата или долната част на гърба след хипотермия.

На фона на хипотермия може да се развие миофасциален синдром – образуване на болкови точки в мускулите, вторични функционални блокове – ограничаване на движенията в цервикалния гръден и лумбален гръбнак, но винаги трябва да се прави разлика с други заболявания, така че ако използвате местна противовъзпалителна терапия (мехлеми, гелове), приемате лекарства за болка, но всичко това не помага, трябва да посетите лекар.