Всичко, което трябва да знаем за интериорната врата

Всичко, което трябва да знаем за интериорната врата

Дом и Градина

Изборът на интериорни врати е голямо приключение в наши дни, тъй като на пазара се предлага голямо разнообразие от модели. За да успеем да изберем правилната врата, трябва да сме запознати с няколко основни фактора, а именно – качество, покритие, цвят, дизайн, производител и др.

Качество

Добре е да знаем от какъв материал са изработени вратите – HDF, MDF или ПДЧ. HDF материалът е един от най-качествените при производството на интериорни врати.

Покритие

Тук темата е доста дълга, но все пак нека започнем с това, да определим първо за какво помещение ще е вратата – ще има ли влага, на какви температурни промени ще бъде подложена. Това са въпроси, на които трябва да имаме отговор, тъй като покритието на вратата играе важна роля за нейната здравина и устойчивост.

Цвят

Има различни начини за съчетаване на цветовете на интериорните врати – съчетаване с дограмата, с подовата настилка, с цвета на стените или с мебелите. По-светлата гама цветове като перла, бреза, лен, сибирска лиственица, бяла мура се съчетават идеално почти с всеки цвят. По-тъмната гама, от своя страна се избира, за да изпъкне цвета на вратата и да предаде усещане за изтънченост и стил.

Дизайн

Има най-различни модели интериорни врати – модели със стъкло, фрезовани, плътни, изцяло стъклени. Ние трябва да преценим от какъв модел точно се нуждаем. Препоръчително е за спалня и детска моделите да са без стъкло, тъй като вашето дете може без да иска да блъсне вратата и да се счупи стъклото… по-безопасно е. Спрямо изложението на жилището и съответно неговата големина, може да се определи колко светлина искате да влиза, както и какъв размер да е стъклото на вашата врата.

Производител

Проучете добре производителя на вашите интериорни врати. Може да помолите търговеца да ви покаже мостра или разрез от крилото. Макар и понякога с еднакво име, цветовата гама се различава при различните производители. Не се притеснявайте и задавайте въпроси, защото само така, специалистите биха ви помогнали да изберете най-подходящите за вас модели врати. Вслушвайте се в техните съвети, доверете им се и ще видите, че резултатът ще е налице и ще имате най-подходящите врати за своя дом.