Сградите на бъдещето: Красива визия с отговорно отношение към околната среда

Дом и Градина

Добрият дизайн вече не се изчерпва с красивия вид на сградите, а проектите се създават на принципа на енергийната ефективност

Да разчитаме на възобновяемите източници от природата е мисия, чиито резултати водят до съществени промени в концепцията за сградите. Добрият дизайн вече не означава само красива и ефектна визия. Днес архитекти, инженери и проектанти се съсредоточават върху използването на по-малко енергия и произвеждането на по-малко отпадъци за околната среда.  

Какво представляват популярните напоследък нискоенергийни къщи

Предимствата на тези къщи е, че сами си осигуряват топлина, охлаждане и осветление. Техните енергийни нужди са изключително ниски, като частично или изцяло използват възобновяеми природни източници. Нуждите им се покриват от допълнителни техники и системи за охлаждане, отопление и вентилация, подпомагани от ефективна изолация на външната конструкция на сградата.

За обитателите в тези къщи не е необходимо да проветряват, отваряйки прозорците с цел осигуряване на периодична вентилация, тъй като въздухът в тях е с отлични качества.

Ключови тук са също подходящото разположение, изложението и разпределението на помещенията в сградата.  

Основни характеристики на екологичните къщи с ниски енергийни нужди

Обемът им обикновено е по-компактен, а ориентацията им е на юг. Засенчването е оптимизирано, така че да се пропуска максимално слънчева светлина. Изолацията е задължително условие за подсигуряване на минимални загуби на топлина.

Дограмата, рамките и стъклата са добре уплътнени, като свежият въздух, който нахлува, се подгрява на пасивен принцип.

Доставката на топла вода, отоплението и охлаждането може да бъде постигнато чрез фотоволтаични инсталации, слънчеви колектори или други тип съвременни инсталации, а домакинските уреди и техника се подбират енергоспестяващи.  

Пасивните къщи са толкова привлекателни, защото са значително опростени, лесно се поддържат и се управляват, а удовлетворението е пълноценно, защото те допринасят за общите усилия за щаденето на климата и околната среда.

Малкият топлообмен на стените гарантира бързо затопляне на нискоенергийните къщи. Не е нужно да оставяте климатиците или други уреди включени, докато отсъствате, за да сте сигурни, че вътре ще е топло, когато се завърнете.

Днешните масови жилища имат точно този проблем, заради което хората страдат от големи разходи за отопление, въпреки сериозните инвестиции, които правят в скъпи климатични системи и са принудени да не ги спират, тъй като помещенията изстиват за кратко време.

Този недостатък може да бъде избегнат с лекота още при строителството на сградата. 

В зависимост от материала, от който са изградени, нискоенергийните сгради се делят на два вида – с метална и с дървена конструкция.Повече за възможностите и плюсовете на този тип строителство, както и за вариантите, които съществуват за проектирането на нискоенергиен дом за семейството ви, може да научите на Green Park Sofia.