Как да освежите спалнята без да правите ремонт?

Как да освежите спалнята без да правите ремонт?

Дом и Градина

Спалнята е една от стаите във вашето жилище, където несъмнено прекарвате най-много време и що се отнася то интериора, възможно е той бързо да ви омръзне. Ако чувствате, че имате нужда от промяна, но едновременно с това не разполагате с достатъчно време, нерви и финанси, за да започнете основен ремонт, то имаме добри новини за вас. Само с няколко дребни козметични проблеми може лесно да освежите вида на спалнята без да правите ремонт. Ако се чудите как да го постигнете, вижте полезните съвети, които сте подбрали специално за вас и открийте доза вдъхновение.

Свежи цветове за повдигане на настроението

Ако стените и мебелите в спалнята ви са с бял или друг неутрален цвят, лесно е този класически и леко статичен вид да ви омръзне. Преди да сте хванали четката и кутиите с боя или да търсите нови мебели, опитайте един хитър и практичен трик. Изберете един или два по-свежи цвята, които ще донесат повече настроение в пространството, като добавите декоративни възглавници, картини, вази или друг вид декорации в тези цветове. Само с малко усилия, тотално ще преобразите спалнята си. Впуснете творческия си талант в действие и експериментирайте, докато получите удовлетворяващ резултат.

Променете вида на леглото

Леглото е най-забележимата мебел във всяка спалня, заради големината и централната си позиция. Няма нужда да го сменяте, но може да промените неговия външен вид, за да внесете разнообразие. Променете спалното бельо, изберете подходяща кувертюра и декоративни възглавници.

Добра идея е да правите това при всяка смяна на сезона, за да си създадете повече уют и приятно усещане. Експериментирайте не само с цветовете, но с материите и текстурите. Особено през по-студените есенни и зимни месеци, може да добавите големи и пухкави плетени одеяла от кашмир, които изглеждат чудесно и винаги ще са ви под ръка, ако ви стане студено. Пробвайте и ще видите как една дребна промяна може да освежи стаята мигновено.

Направете стаята още по-персонална

Несъмнено, спалнята е лично и неприкосновено място, кътче отделено само за вас и най-близкия до сърцето ви човек. Затова и усещането, което трябва да носи е такова. Създайте стая, която кореспондира с вас, вашия стил и начин на живот. Може да направите това, като добавите повече персонални елементи – снимки в рамки от важните моменти в живота ви, рафт с любимите ви книги, които са променили начина ви на мислене, картини или други произведения на изкуството, които сте сътворили със собствените си ръце. Така не само ще освежите интериора, но и ще почувствате спалнята като ваше лично място, а не просто стая с легло.

Отделете зона за сядане

Ако разполагате с достатъчно пространство, отделете зона за сядане. Ваше място, където да намирате усамотение и спокойствие, когато искате да помислите върху важни въпроси или просто да си починете. Освен това е удобно, когато се приготвяте сутрин за работа. Най-лесният начин да го направите е като добавите пейка или малък  нисък диван пред леглото. Може да ви звучи като откачена идея, но е много практично и сме сигурни, че опитате ли я, няма да искате отново да се върнете към стария вариант.

Приберете нещата, от колкото не се нуждаете

Ако годните идеи са ви се сторили прекалено дръзки, ето една последна идея, която не изисква да купувате нищо, нито да размествате мебели. Отделете време и направете основно почистване на спалнята. Сигурни сме, че ще откриете някои предмети и мебели, от които вече нямате нужда. Не ги оставяйте само да хващат прах или да вземат от пространството ви. Приберете всичко, което смятате, че ще използвате, но не искате да бъде на показ. Ако се чудите какво да правите с декорацията и мебелите, които не пасват, може да опитате да им намерите ново място в дома ви. Друга възможност да е ги подарите на познат или да ги дарите на институция, грижеща се за хора в нужда.