Кои симптоми на паник атака предполагат намесата на специалист?

Кои симптоми на паник атака предполагат намесата на специалист?

Здравословно

Всеки, сблъсквал се със състоянието на паник атака, може да сподели за силния страх, от който е обзет, придружен от физическо неразположение.

При симптоми на паник атаки в началото може и да не осъзнавате с какво се сблъсквате, но много скоро ще чуете и от други да споделят идентични описания на състоянието. Общото е силният страх, който се отключва в даден момент, на пръв поглед без особена причина. Усещанията са придружени и от физическо неразположение: ускорен сърдечен пулс, задух и тежест в гърдите, затруднено дишане, болки в стомаха.

Ако вече си задавате въпроса какво наистина представляват паник атаките.

Tрябва да знаете, че те се дължат на внезапни емоции, свързани със силен страх и ужас.

 За съжаление, те обикновено настъпват без предупреждение и без да е налице обективно обстоятелство за това. Външна заплаха може да липсва, но емоционалните и физически реакции са неочаквани и ви връхлитат напълно неподготвени да се справите с тях.

Пристъпът може да се проточи в рамките на минути или до около половин час, а понякога отшумява и за по-дълго време след това.

Паниката се разразява са фона на обилно изпотяване, световъртеж, треперене в мускулите. Ето затова мнозина разказват, че когато получат атака, те смятат, че ще бъдат сполетени от сърдечен удар и имат чувството, че умират.

Когато описаните признаци създават редица затруднения за нормалното протичане на ежедневието, намесата на добър психолог е силно препоръчителна. Трудно е да предвидите по кое време на денонощието ще получите паник атака. За много от хората проблемът се засилва към вечерните часове, когато се опитват да заспят и да спрат да се тревожат, обхванати от потискащи и неприятни мисли.

Напълно възможно е определени ситуации, места или занимания да предизвикват паник атаките ви, което рано или късно ще забележите като тенденция.

Състоянието не зависи от възрастта на засегнатите. При децата са рядкост, но не са и толкова необичайни. Често за първи път подрастващите се срещат с тях в тийнейджърските си години. Установено е също, че представителите на нежния пол по-често развиват паническо разстройство и изживяват паник атаки.

Реакцията на тялото има своето медицинско обяснение. Когато сме изправени пред риск за живота си, мозъкът активира нервната система да се включи в режим на борба или бягство. В резултат на това се отделят хормони, сред които и адреналин, предизвикващи физиологичните промени в тези моменти. Реална опасност за живота и здравето може да няма, но паник атаката превръща изживяването в автентично и поражда същите емоционални и физически проявления.