Колко време е необходимо, за да се възтановите от астматичен пристъп?

Колко време е необходимо, за да се възтановите от астматичен пристъп?

Здравословно

Да се възтановите е важно и има няколко начина да го направите. Приемът на противовъзпалителни лекарства и омега-3 мастни киселини са няколко възможности. Можете също да опитате спасителен инхалатор.

 

Лечение на астматичен пристъп

Управлението на астматичен пристъп е от решаващо значение за качеството на живот на пациента. Докато повечето атаки са леки, някои могат да бъдат тежки и изискват спешно медицинско лечение.

За да се предотвратят бъдещи епизоди, трябва да се разработи цялостен план за действие. Този план трябва да включва лекарства и график за проследяване. Също така трябва да идентифицира всички възможни причини, които могат да влошат симптомите. Трябва да се преразглежда с пациента при всяко посещение, за да се определи най-добрият план за лечение за тях.

Има два основни вида лекарства, използвани за лечение на астматичен пристъп. Първият е лекарства за бързо облекчение. Те обикновено се прилагат директно в белите дробове чрез пулверизатори.

Вторият тип са лекарства за дългосрочен контрол. Тези лекарства са предназначени да предотвратят стесняването на дихателните пътища и да намалят възпалението. Тези лекарства обикновено се приемат ежедневно и са под формата на инхалаторни кортикостероиди или модификатори на левкотриен.

За да получите най-голяма полза от вашите лекарства, се препоръчва да изплакнете устата си с вода след всяка употреба. Препоръчва се също да използвате спейсер с вашия инхалатор.

Научете повече подробности за не добре контролираната астма от д-р Кремена Найденова за AZcare.bg

Прием на противовъзпалителни лекарства

Приемът на противовъзпалителни лекарства за астма може да помогне за намаляване на симптомите. Тези лекарства намаляват количеството слуз в дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането и намалява риска от астматичен пристъп.

Те включват кортикостероиди, антихолинергици, модификатори на левкотриени и стабилизатори на мастоцитите. Те обикновено се прилагат чрез инхалация или интравенозна инжекция. Те са ефективни и при лечение на остро възпаление на белите дробове.

Инхалаторните кортикостероиди са най-мощните противовъзпалителни лекарства за астма. Те се използват за лечение на леки до умерени симптоми на астма. Приемат се с помощта на дозиращ инхалатор. Те действат чрез намаляване на течността в дихателните пътища, предотвратяване на подуване и намаляване на чувствителността към астматични тригери. Те са безопасни, когато се използват правилно.

Други лекарства, като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), се използват за лечение на хипертония, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Те също така помагат за предотвратяване на бронхоспазъм, предизвикан от физическо натоварване.

Други видове лекарства са бронходилататори, които отпускат мускулите на дихателните пътища. Те могат да бъдат намерени в инхалатори, сиропи и таблетки. Тези лекарства могат да се приемат при необходимост или преди дейност, провокираща пристъп.

Вземане на спасителен инхалатор

Спасителния инхалатор за лечение на астматичен пристъп, може да помогне за предотвратяване на хоспитализация. Може да се използва преди или по време на тренировка, за да поддържа дихателните пътища отворени. Тези лекарства действат бързо, за да контролират симптомите на астма.

Те могат да се използват и като превантивна мярка. Предлагат се в различни дължини и могат да бъдат под формата на разтвор за пулверизиране или в перорална форма. Някои от тези лекарства блокират химикалите на имунната система, които причиняват симптоми на астма.

Друг вид лекарства за бързо облекчение са бета-агонисти с кратко действие. Тези лекарства могат да облекчат симптомите за около 4 до 6 часа. Те се наричат още „бързодействащи облекчаващи“. Могат да бъдат предписани в различни форми, включително пулверизатор или перорална форма.

Прием на омега-3 мастни киселини

Приемането на омега-3 мастни киселини при астма е спорна тема, но има някои проучвания, които показват, че тези добавки могат да помогнат на хората с астма. Рибеното масло е основният хранителен източник на омега-3, но те се предлагат и под формата на добавки. Някои проучвания предполагат, че хората с астма, особено тези с наднормено тегло или затлъстяване, могат да се възползват от приема на рибено масло.

Изследователите се интересуват от ролята на омега-3 мастните киселини при алергични заболявания, тъй като обикновено се смята, че е противовъзпалително хранително вещество. Смята се, че специализирани про-разтворими медиатори, генерирани от омега-3 мастни киселини, насърчават разрешаването на възпалението в белите дробове.

Голям брой проучвания са изследвали ефектите от консумацията на риба и рибено масло. Те включват проучване в Гренландия, което показва, че по-високият прием на омега-3 мастни киселини води до обратна връзка със заболеваемостта от астма.

Друго проучване на малка група деца с астма установи, че приемането на добавка с рибено масло намалява симптомите на заболяването в сравнение с плацебо. Но изследователите не са наясно с точния механизъм на действие.