Каква зимна течност за чистачки да изберем за товарни автомобили

Каква зимна течност за чистачки да изберем за товарни автомобили

Автомобили

Без значение от марките и моделите на превозните средства, всички те използват специална течност за чистачки. Какви са особеностите и характеристиките на отделните видове за камиони и други товарни автомобили и как да избирате онлайн подходящите?

Защо се използва зимна течност за чистачки

В студа тя е устойчива на замръзване. Студеният климат и ниските температури втвърдяват водата в казанчето и тя се разширява, което пука цялата система. За предотвратяване на подобен сценарии беше измислен този препарат. Обичайно е с повишена концентрация на етилов или изопропилов алкохол. Това води до определена точка на замръзване и устойчивост в условия на екстремно ниски температури.

Видимостта през предното стъкло е наложително при шофиране, а зимата най-често има мръсотия, поради хвърчаща кал, киша и сняг. Неговото почистване още се налага по време на дъждове или след залепване на различни по размер мушички по стъклото.

Как да изберем качествена зимна течност за чистачки

зимни течности за чистачки

Най-важната част при избора на зимна течност за чистачки е тя да е устойчива на замръзване в най-студените зимни температури. Такива се наблюдават през нощта и рано сутринта. Възможна е покупката на готов разтвор, който е с точка на втвърдяване -20, -30, -40°C и т.н. Подобна информация е изписана на етикета на продукта и се предлага в различни литри.

Съществува и възможност за покупка на концентрат за разреждане с вода. Така, самостоятелно определяте най-долната точка на замръзване на течността за чистачки. Трябва да знаете, че в отделните региони на страната максималните температури през зимата могат значително да варират. Добър вариант е да проучите кои са приблизителните стойности за вашия регион и при определяне на най-ниската точка, тя да е с 10 °C над нея. Ако при вас най-ниската температурна стойност достига до -30°C, направете концентрата с точка на замръзване -40°C.

Какъв цвят трябва да е зимната течност за чистачки

Обичайно цветът на препаратите за зимата е син, но може да е зелен или жълт и т.н. Използва се за маркетингови цели и може да има разлика в цените. Най-общо цветовете нямат никакво значение и се използват предимно за лесното разпознаване на нивото в полупрозрачното казанче.

За кои сезони се използва

  • летни – в основата стои формула за почистване, дори и на засъхналите замърсители по предното стъкло;
  • зимни – има способността, в допълнение, да издържа на екстремно ниски температурни условия;
  • всесезонни – предназначена е за използване в местностите с „мек“ климат, където зимата не е много студена.