Топ 10 незаменими автомобилни части за вашия автомобил

Топ 10 незаменими автомобилни части за вашия автомобил

Автомобили

Всеки шофьор трябва да познава добре своя автомобил, да е наясно с основните автомобилни части и да може да разпознава всеки сигнал, че има повреда и е необходим ремонт. Подобно знание, ще ви помогне да удължите живота на автомобила си, а и ще ви накара да се чувствате по-сигурни, когато се отправяте на път. Ето някои от най-популярните автомобилни части, чиято изправност е от съществено значение за доброто функциониране на автомобила. 

Акумулаторът е сред основните автомобилни части, без която автомобилът не може да работи

Той осигурява електричеството, необходимо за захранване и стартиране на двигателя на вашия автомобил. Акумулаторът е свързан също с автомобилните аксесоари като светлини, радио и др. Препоръчително е да не ги оставяте да работят, когато двигателят е изключен, за да не се стигне до изхабяване на акумулатора. Експерти препоръчват да го проверявате редовно, най-добре на всеки шест месеца, до една година. Важно е също да следите дали клемите на акумулатора не се нуждаят от почистване, за да работи той оптимално. 

Осите помагат за движението и спирането на автомобила

Към тях са прикрепени колелата на автомобила, поддържат теглото им и дават мощност. Осите са сред най-важните за доброто функциониране на кормилната система автомобилни части. Най-често те са изработени от метал, трудно е да бъдат счупени, но може да ръждясат. Ако това се случи, потърсете надеждна фирма за автомобилни части, която може да ви осигури изправни и подходящи за марката и модела на вашия автомобил. 

Проверявайте винаги изправността на спирачките!

Уверете се, че безопасността ви е гарантирана, когато тръгвате на път, а голяма ролята за това имат надеждно работещите спирачки на вашия автомобил. Бъдете особено бдителни, ако чуете скърцащ звук, когато използвате спирачките. Това е знак спешно да намерите доказана фирма за автомобилни части, за да смените спирачните накладки и дискове. 

Буталата придават повече мощност на движение

Автомобилите обикновено имат от 4 до 6 бутала във формата на цилиндри, които се движат нагоре и надолу. Колкото по-бързо става това, толкова повече обороти ще има вашата кола. Важно е обаче да запомните, че екстремната скорост може да бъде пагубна за буталата, като ги кара да се износват по-бързо, както и да се замърсяват.

Радиаторът охлажда двигателя на автомобила и го предпазва от прегряване

Важно е да поддържате достатъчно нивото на охлаждащата течност. Ако двигателят на автомобила ви прегрее, това е сигурен знак за проблем с радиатора. Обърнете се веднага към надеждна фирма за автомобилни части!

Амортисьорите поддържат сцеплението на колата с пътя

Те са четири на брой и се намират между шасито и колелата. Тяхното значение е голямо, за да преминете безпроблемно през различни неравности по пътя. Благодарение на амортисьорите автомобилът се движи по-плавно, тъй като те абсорбират вибрациите при движение. Погрижете се винаги да са в изправност, тъй като, ако не действат ефективно това може да предизвика още по-големи повреди. 

Във всеки автомобил има два вида въздушни филтри

Едните се грижат за почистване на въздуха, който постъпва в колата, а другите филтрират въздуха в двигателя на автомобила. Профилактиката на филтрите е важна, тъй като ако те са повредени или замърсени, въздушните потоци към купето и двигателя може да бъдат блокирани, което е опасно. 

Заглушителят наламява шума, причинен от двигателя

Той се намира между двигателя и ауспуха. Предвид спецификата на неговата роля, много лесно е да се установи повреда в заглушителя. Повечето шофьори сами могат да подменят дефектния заглушител, като закупят нов от сигурна фирма за автомобилни части. 

Катализаторът филтрира вредните емисии

Благодарение на него от автомобила излизат само въглероден диоксид и вода. Изправният катализатор е от значение за околната среда, тъй като прави използването на всеки автомобил по-екосъобразно. Експерти отбелязват, че катализаторите рядко се нуждаят от ремонт и подмяна. Въпреки това всеки собственик на автомобил трябва да е наясно, че катализаторът, макар и рядко, може да се повреди или запуши. Бъдете бдителни ако на светлинното табло се появи сигнал, че нещо с катализатора не е наред и се обърнете към фирма за автомобилни части. 

Алтернаторът осигурява захранване на електрическата система на автомобила

Той преобразува механичната енергия в електрическа, като по този начин зарежда акумулатора, докато автомобилът работи. Поради тази причина не е препоръчително да се оставят радиото или светлините включени, когато автомобилът не работи, за да не предизвикат изтощаване на акумулатора. Внимавайте алтернаторът винаги да е изправен, за да не се стигне до непредвидени ситуации с автомобила ви. 

Важно е да познавате добре най-важните автомобилни части

Когато сте наясно с техните функции, разбирате отлично, че е определящо за безопасността ви при шофиране, те винаги да са в изправност. Ако имате колебания в това, задължително се обърнете към експерт. Доверявайте се само на доказани фирми за автомобилни части като Франсизкуп ЕООД. При ремонт винаги разчитайте на качествени автомобилни части, подходящи точно за вашия автомобил.