Smyana na protsesor vaprosi i otgovori ot Ardes

Смяна на процесор – въпроси и отговори от Ardes

Технологии

Ако сте изградили компютъра си от нулата, тогава надграждането на централен процесор (известен още като CPU) не би трябвало да представлява твърде голямо предизвикателство – просто следвайте стъпките, които сте използвали за инсталирането му. Ако обаче сте закупили предварително изграден вариант за игри или сте имали помощ от по-запознат в технологиите приятел, това може да звучи направо плашещо за Вас.

Добрата новина е, че смяната на процесор не е много трудна, при условие че разполагате с цялата точна информация, компоненти и инструменти. Всъщност има голям шанс да отделите повече време за подготовка, отколкото за действителното надграждане. Имайки това предвид, ето няколко лесни стъпки за избор и инсталиране на чисто нов процесор за Вашия любим компютър за игри или производителност.

Уверете се, че Вашият процесор е съвместим с Вашата дънна платка

Нищо няма да предизвика надстройката на процесора Ви по-бързо от установяването, че компютърът Ви не може да поддържа новия Ви процесор. Най-добрият инструмент, който намерихме е сайт, наречен CPU-Upgrade. Този ресурс Ви позволява да търсите дънната си платка, след което да проверите кои чипове Intel и AMD ще работят с нея. Можете да разгледате всички процесори Ardes на сайта на компанията.

За да разберете какъв вид дънна платка имате, влезте в лентата за търсене на Windows и напишете „msinfo32.“ Това ще Ви отведе до панела за системна информация за компютър, където ще намерите производителя на BaseBoard (напр. ASUS) и продукта BaseBoard.

Архивирайте данните си

Ако ще замените компютърна част, направете резервно копие на всичко, което Ви е много важно. Теоретично, тази смяна изобщо не би трябвало да повлияе на твърдия Ви диск. Въпреки това, има много фактори, които влияят всеки път, когато отворите кутията на компютъра си и ще се радвате, че сте архивирали файловете си, ако се сблъскате със статично електричество или някакъв друг проблем. Затова отделете няколко минути и запазете файловете си външно. Можете да ги качите на USB памет или твърд диск – или да използвате една от най-добрите услуги – архивиране в облак, за да запазите файловете си.

Актуализирайте Вашия BIOS

Актуализирането на Вашата основна входна/ изходна система (BIOS) е едно от нещата, които не е задължително да правите, но биха могли да помогнат за отстраняване на потенциален проблем на прохода. За съжаление няма общо ръководство за актуализиране на Вашия BIOS, тъй като наистина зависи от това каква система имате. По-новите системи могат да имат софтуерни пакети, вградени директно в Windows; за по-старите системи може да се наложи да изтеглите софтуер на твърдия си диск и да го проследите по време на рестартиране.

Подгответе инструментите си

За да се подготвите за надстройката, ще Ви трябва мека кърпа, както и хартиена, спирт и термопаста. Почти със сигурност ще Ви е необходима отвертка, въпреки че какъв вид зависи от това как са защитени Вашият радиатор и корпусът на компютъра.

В онлайн магазин Ardes.bg можете да намерите голямо разнообразие от ИТ техника на достъпни цени. Просто разгледайте и направете своя избор. Ардес гарантира бърза доставка и качествени продукти.