Какво е важно да направите веднага след като си купите нов телефон?

Какво е важно да направите веднага след като си купите нов телефон?

Технологии

Тъкмо се прибирате от магазина за мобилни устройства с чисто нов телефон? Честита придобивка! Знаем, че бързате да му се нарадвате – да отворите кутията и моментално да започнете да го използвате, да тествате свръхмощната му камера и да се уверите, че звукът на музиката през него е настина толкова кристално чист, колкото ви обещаха продавач-консултантите.

Задръжте за секунда…Ще имате предостатъчно време да се насладите на преживяването с новия ви телефон. Сега е време за подготовка. Защото при покупка нов смартфон е редно да направите някои неща веднага след като се приберете от магазина.

Сигурността на първо място

В днешни дни хакерите все повече предпочитат да атакуват наивните потребители през мобилните им устройства. Не бъдете наивни и се защитите максимално и навреме. При стартиране на телефона веднага проверете дали има инсталирана антивирусна програма. Ако такава липсва, отстранете пропуска.

Също така, възползвайте се от всички видове възможности за заключване на вашия телефон – пароли, PIN кодове, пръстови отпечатъци и така нататък. Хакерите са само част от заплахите за вашата сигурност. Те ви дебнат във виртуалното пространство, но пък в истинския свят има немалко крадци и недоброжелатели, в чиито ръце може да попадне вашият телефон наред с въведените в него ваши лични данни.

Гарантирайте и материалната сигурност на вашия телефон

Най-добре е да не пипате кой знае колко много устройството, преди да му осигурите нужните защитни средства. Важно е да предпазите екрана от надраскване и замърсяване с подходящ протектор. Същото важи и за корпуса на телефона. Перфектна защита можете да постигнете с качествен кейс или калъф. Съветваме ви директно да посетите mega-device – аксесоари за мобилни телефони тук ще намерите за всеки модел и по всеки джоб.

Трябва ли да го заредим на максимум?

В действителност, в миналото производителите даваха препоръка на потребителите веднага щом изкарат новия си телефон от кутията, да го поставят в зарядното. Те ни съветваха да не махаме устройството от тока, докато батерията не се напълни изцяло.

Днес обаче батериите на смартфоните работят по съвсем различен начин, а и са от съвсем различен тип. Ето защо вече нямате подобни задължения. Разбира се, в случай че видите, че батерията е на изчерпване (да кажем под 20%), по-добре е да го заредите. Знаете добре, че първите стъпки с новия телефон изискват доста време и редица операции и настройки, които да извършите.

Проверете за ъпдейти

Когато си купите телефон, той пристига с определен набор от приложения, сред които са и най-често използваните от потребителите. Вероятно е голяма част да са ви полезни и на вас. Възможно е обаче и за тях да има налична нова актуална версия. Проверете за ъпдейти и ги инсталирайте. Разбира се, същото важи и за основния софтуер на мобилното ви устройство, а именно операционната система.

Премахнете излишното

От друга страна, някои фабрични и инсталирани от производителя апликации в телефона може изобщо да не са ви нужни. Защо тогава изобщо да ги пазите? Освободете повече празно място във вътрешната памет, за да можете да инсталирате полезните и необходими ви приложения за работа, забавление и за по-лесно използване на устройството.

Свържете се с интернет

Дали ще бъде в мрежата, за чийто абонаментен план плащате за мобилен трафик, или WiFi, интернет ще ви е нужен. Работата със смартфона ви е невъзможна, без да се логнете в основния си Apple или Андроид (тоест Google) акаунт. От тук започва всичко – настройки, сваляне на приложения и синхронизацията с други устройства.

Последно, но не по важност, отделете си поне няколко часа за подготовка към активен режим на вашия нов телефон. По този начин ще си гарантирате пълноценното му използване още от първия ден след покупката.