дейности за мозъка

Навиците от ежедневието, които вредят на мозъка ви

Интересно

Във време, в което технологиите са взели връх в почти всеки аспект от живота ни, ние се наемаме с все повече и повече действия, отговорности и задължения. Вероятно дори повече, отколкото мозъкът ни би могъл да поеме наведнъж.


Когато става дума за психичното ни здраве, ние рядко се грижим за мозъка си така, както за тялото си. Вероятно не осъзнаваме всъщност колко важно е да поддържаме добрата форма на съзнанието си, особено във време, когато информация от всякакво естество ни облива от всички страни. Ако не филтрираме онова, което достига до съзнанието ни, е твърде вероятно то да се пренатовари с купища ненужни факти.

Ето някои действия, които, обзалагаме се, практикувате ежедневно, но те вредят на мозъка ви

Мозъкът ви страда от липсата на активност

Не случайно в началото на този текст упоменахме скорострелното развитие на технологиите и ефекта им върху начина ни на живот. Мозъкът ни се изтощава от безцелното разглеждане на постинги в социалните мрежи, например. Ако спорадично не захранваме съзнанието си със задачи, въпроси, които искат разрешаване, смислена комуникация с други хора, то то сякаш закърнява. Умствените упражнения са не по-малко важни от физическите. Грижете се за мозъка си така, както се грижите за тялото си.

Вършенето на няколко неща едновременно всъщност не е полезно

Обзалагаме се, че всички го правим – докато отговаряме на работни имейли, пишем на приятел в социалната мрежа, говорим с майка си по телефона и слушаме песента, която в момента върви по радиото. Тази многопластовост и многостранност на действията всъщност адски изморява съзнанието ни. В пъти по-ефикасно за нас би било ако отмятаме нещата едно по едно – отговорете на имейла, след това отговорете на приятелите си, чуйте се с майка си и накрая изслушайте любимата си песен. Така фокусът и съсредоточеността ви ще бъдат насочени само към едно специфично действие, което пък, от своя страна, гарантира по-качествено изпълнение.

Твърде дългото стоене на едно място не е благоприятно за вас

Ако работата ви изисква твърде дълго и продължително застояване пред компютъра, то, отвреме-навреме, си позволявайте кратки разходки или поне излизане на чист въздух за няколко минутки. Тези действия сякаш „рестартират“ мозъка ви и той е готов да се заеме с последващите предизвикателства с още по-голяма готовност.

Вашият коментар