Тестостерон и депресия

Тестостерон и депресия

Здравословно

Повечето мъже с гранични нива на тестостерон може да имат депресия

Мъжете с гранични нива на тестостерон имат по-високи нива на депресия и симптоми на депресия, отколкото общата популация, показват нови изследвания.

  • Повече от половината мъже, които имат гранични нива на тестостерон, имат депресия.

Това проучване показа, че мъжете, които търсят решение с много ниски нива на тестостерон, имат много високи нива на депресия, депресивни симптоми, затлъстяване и физическо бездействие “, каза водещият автор на изследването Майкъл С. Ирвиг, д-р, FACE, доцент по медицина и директор на андрологичния център в катедрата по ендокринология на Университета Джордж Вашингтон във Вашингтон, окръг Колумбия.

  • Клиницистите трябва да са наясно с клиничните характеристики на тази проба и да се справят с техните съпътстващи заболявания като депресия и затлъстяване.“

Броят на мъжете с нива на контрол на тестостерона е нараснал. Изследванията на възможната връзка между депресията и тестостерона показват противоречиви резултати и са публикувани няколко проучвания, в които възрастни мъже са насочени към лечение за граничен тестостерон със Камагра Гел.

Д-р Irvig и неговите колеги са изследвали 200 възрастни мъже на възраст от 20 до 77 години, чиито нива на тестостерон са били гранични (200 до 350 нанограма на децилитър). Изследователите са събрали демографска информация за мъжете, медицински анамнези, употреба на лекарства и признаци и симптоми на хипогонадизъм.

 Те надцениха общия тестостерон при мъжете и оцениха депресията от медицинската си история и депресивните симптоми, като използваха валидиран въпросник за здравето на пациентите 9 (PHQ-9).

Използвайки оценка 10 или по-висока при PHQ-9, 56% от участниците в проучването са имали значителни депресивни симптоми, известна диагноза на депресията и / или употреба на антидепресант.

Степента им на депресивни симптоми е значително по-висока от 15-22% в етнически разнообразна извадка от пациенти с първична помощ и 5,6% сред хората с наднормено тегло и затлъстяване в Съединените щати. Популацията също е имала високо разпространение на наднормено тегло (39%), затлъстяване (40%) и физическо бездействие; освен ходене, 51% от мъжете не са спортували редовно. Най-честите симптоми са еректилна дисфункция (78%), ниско либидо (69%) и ниска енергия (52%).

  • Това проучване подчертава полезността на доказан скринингов инструмент за депресия, особено когато някои участници могат да отрекат признаци и симптоми по време на интервюта“.

Трябва да се направят подходящи препоръки за официалната оценка и лечението на депресията “, каза д-р Ирвиг.